Így alakultak a regisztrált álláskeresői számok 2012 és 2022 között Szombathelyen

Így alakultak a regisztrált álláskeresői számok 2012 és 2022 között Szombathelyen

Összességében csökkent a regisztrált álláskeresők átlagos száma az elmúlt 10 év során Szombathelyen. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) adatbázisa alapján megállapítható, hogy 2022-ben már közel 50 százalékkal kevesebb álláskeresőt tartottak nyilván a Szombathelyi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályánál, mint 2012-ben.

Az igazsághoz ugyanakkor hozzátartozik, hogy az álláskeresői számok meglehetősen változékonyan alakultak a vizsgált időszak során: 2013 és 2015 között jelentős, körülbelül 59 százalékos csökkenés, majd 2016 és 2019 között stagnálás, azt követően pedig 2020-ban egy több mint 66 százalékos növekedés volt tapasztalható. Persze utóbbi esetben, vagyis a koronavírus-járvány kirobbanásának évében nem csak Szombathelyen, hanem országos szinten is emelkedtek a számok, és azóta egyébként újból csökkenő pályára álltak az adatok.

Regisztrált álláskeresők átlagos száma Szombathelyen (2012-2022)

Regisztrált álláskeresők Szombathelyen

Az NFSZ havonta frissülő regisztere ugyanakkor nem csak az álláskeresők számáról, hanem a nemek, korosztályok és iskolázottság szerinti összetételükről is szolgáltat információkat. Az ezen adatok alapján készített táblázatunkból látszik, hogy a nemek tekintetében megközelítőleg hasonlóan alakultak a számok, nem mutatkoztak túlzottan nagy eltérések. Emellett azt sem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy jellemzően a nők vagy a férfiak lettek volna többségben a szombathelyi álláskeresők körében, mivel a különbségek több esztendőben is fordultak.

A Szombathelyi Járási Hivatalban regisztrált álláskeresők száma évenkénti átlagban (2012-2022)

Regisztrált álláskeresők évenként

Nagyobb eltérések rajzolódnak viszont ki az életkor szerinti lebontásban, amiből egyértelműen kiderül, hogy a regisztrált álláskeresők zöme a 25-54 éves korosztályba tartozott a vizsgált időszak során. Évenkénti arányuk 60 és 70 százalék között mozgott a regiszterben. Megemlítendő ugyanakkor, hogy számuk – csakúgy, mint a 25 év alattiaké – jelentősen csökkent, ellenben az 55 év és feletti korosztályéval, akik esetében gyakran inkább számbeli növekedés volt tapasztalható a korábbi évek adatihoz képest.

Ugyancsak nagyok a különbségek az iskolázottság összevetésében is, amely adatok arról tanúskodnak, hogy a szombathelyi álláskeresők legnagyobb, 28-34 százalékos évenkénti arányát a csupán általános iskolát teljesítők tették ki. Őket követően a szakiskolát, szakmunkásképzőt végzettek 24-28 százalékos, a szakközépiskolai, technikumi képesítéssel rendelkezők pedig 22-25 százalékos arányban szerepeltek az adatbázisban. Az álláskeresők legkisebb hányadát végül a gimnáziumot végzők, valamint a főiskolai, egyetemi diplomával rendelkezők jelentették: előbbiek aránya 8-10 százalék, míg utóbbiaké 9-12 százalék között alakult a nyilvántartásban.

Forrás: Az elemzést készítette a SzombathelyAllas.hu, az adatok forrása a NFSZ.